Vinterbadning:
Hur du kommer i gång
Är du en av dem som länge har undrat om vinterbadning är något för dig? Kanske har du till och med avfärdat det lite och tänkt att det inte var något för dig. Innan du utesluter det helt och hållet, läs vidare för att få veta mer om de många fördelarna och – inte minst – goda råd för vinterbadningen.
Det råder ingen tvekan om att vinterbadning har blivit en otroligt populär aktivitet de senaste åren, och allt fler vågar prova på en tur i det kalla vattnet. Även om det kan vara en överväldigande upplevelse att ta av sig kläderna och kliva ner i det iskalla vintervattnet, är det viktigt att komma ihåg att vinterbad har många fördelar – både för kropp och själ. Nedan sammanfattar vi vad det kan göra och – viktigast av allt ¬– ger dig den viktigaste faktan om vinterbadning.
Varför är det hälsosamt att vinterbada?
Att hoppa i kallt vatten har flera hälsofördelar. Studier visar att vinterbadare har färre sjukdagar än andra och känner sig generellt sett friskare. Det kan naturligtvis vara svårt att avgöra om det är de friska som vinterbadar eller om vinterbadning gör dig friskare. Det finns dock flera förklaringar till varför just vinterbad är hälsosamt.
Vad händer i kroppen när du vinterbadar?
När du utsätter din kropp för kallt vatten aktiverar de kalla temperaturerna immunförsvaret. Som ett resultat av detta ökar adrenalinnivåerna och i slutändan kan detta hjälpa till att skydda din kropp från olika infektioner. Inte bara det, utan ett dopp i det blå kan också bidra till att förebygga typ 2-diabetes och stärka ditt hjärta på lång sikt. Du har alltså redan här några goda skäl att bli en vinterbadare.
Det är inte bara hälsofördelar som du får av att vinterbada. När du har hoppat i det kalla vattnet frigör kroppen endorfiner som har en positiv effekt på ditt humör och mentala tillstånd. Att vinterbada ger dig härlig energi och många vinterbadare beskriver det som en lyckobringare och en speciell känsla av välbefinnande.
Idag måste vi ofta vara på många platser samtidigt och har mer eller mindre alltid våra telefoner med oss. När du vinterbadar måste du vara närvarande i ögonblicket, och att vara i naturen och njuta av den kan kännas som en form av medicin i sig själv. Alla sinnen är vakna, vilket ger en skön känsla av lugn och närvaro. Det sätter ordet hälsa i ett helt nytt perspektiv, säger Pia Fosnæs, personlig tränare.
Kom i gång med vinterbadning
Det finns många olika sätt att ta sig an vinterbadandet. I princip kan du börja när du vill, men den officiella säsongen pågår från oktober till april. Om det är din första säsong som vinterbadare är rekommendation att du börjar redan i augusti eller september, så att din kropp långsamt kan vänja sig vid de svala temperaturerna.
Är du nybörjare?
Som nybörjare kan det vara en bra idé att gå med i en badklubb i stället. Här kan du pröva på vinterbadning på ett säkert sätt och träffa andra som har prövat det tidigare och som kan guida dig på vägen. Till en början kan det kännas svårt att klara av de låga temperaturerna, men ett bra tips är att undvika att stå vid vattnet och doppa tårna. När du väl står vid vattnet handlar det om att snabbt ta sig i – det är inte svårare än så.
Hur länge ska du vara i vattnet?
Hur länge ska du egentligen stanna i vattnet när du väl är i? Vinterbad är i allmänhet inte så långa, och de första gångerna bör du hålla dig till korta dopp på 5–10 sekunder. Därefter kan du gradvis förlänga tiden. De mer erfarna vinterbadarna stannar i vattnet i upp till 40 sekunder, men kroppen behöver egentligen inte mer än att komma i vattnet och upp igen.
Klä dig för uppdraget
Innan du kastar dig ut i vattnet är det en bra idé att få ordning på kläderna för vinterbadet. Det är inte så att vinterbad kräver mycket utrustning. Till att börja med behöver du kanske inte mer än badkläder och en handduk. Om du upptäcker att du är en vinterbadare kanske du vill lägga till några saker, inte minst för din egen skull.
Tillbehör för vinterbadning
Först och främst är det förmodligen nödvändigt att ha ett par badskor som kan isolera dig från den låga temperaturen under fötterna, både före och efter badet. Under själva simningen kan du behöva en mössa – särskilt under de kalla månaderna. Det ser till att du inte försvinner för mycket värme genom huvudet.
Håll dig varm med en badrock
När du kommer upp ur vattnet är du kall och blöt, så det är viktigt att du snabbt får på dig något på kroppen. En badrock är lätt att ta på sig och du kan förvara dina saker i de praktiska fickorna framtill.
10 tips för vinterbadning
Nu har vi talat om de många fördelarna som följer med vinterbadning och hur du bäst kommer i gång – men vad behöver du verkligen vara särskilt uppmärksam på när du hoppar in i det kalla vattnet? För att ge dig den bästa starten får du här 10 tips som kan vara bra att ha när du ska vinterbada:
- Bada aldrig ensam. Det är nog en självklarhet, men det är viktigt att påpeka att du inte bör bada ensam, eftersom din kropp kan reagera våldsamt på det kalla vattnet.
- Gå bara så långt som till naveln.
- Bada endast på godkända platser.
- Om du är osäker på din hälsa bör du rådfråga din läkare.
- Gå långsamt eftersom badplattformen och trappstegen kan vara hala.
- Hoppa aldrig i det kalla vattnet med huvudet först.
- Värm upp kroppen innan du går i vattnet.
- Fokusera på din andning och andas djupt ner i magen när du går i vattnet för att undvika tillfällig andnöd så mycket som möjligt.
- Bada aldrig med alkohol eller narkotika i blodet.
- Ta på dig varma kläder efter badet och drick något varmt om du vill.
Slutligen rekommenderas inte vinterbad under graviditet på grund av den kalla chocken för kroppen. Det finns dock inga bevis för att det är farligt, men det rekommenderas fortfarande att man väntar med det till efter förlossningen.
Ta reda på varför det är hälsosamt att vinterbada och få tips och råd inför din tur i vattnet.